Drömmen om den fria marknaden


2013-08-21 08.13.55Att få vara fri är mycket viktigt för oss människor och att få agera fritt är också något som vi vill. Men med allt som man gör för det även med sig konsekvenser. Därför är de flesta områden som vi rör oss inom reglerade. En marknad som inte vill ha styrning är kapitalmarknaden, men trots allt är den reglerad. Däremot finns drömmen om en ”fri” marknad inom detta område.

Elinor Ostrom Nobelpristagare i Ekonomi 2009, visade på att det gick att skapa en marknad som var självreglerande. För att det skulle fungera var det viktigt att alla som var med delade risk, samt att de involverade hade behov av att systemet fungerade.

Den fria kapitalmarknaden gör sig just nu mest gällande när det gäller skola och omsorg. De privata aktörerna vill inte ha någon inblandning ifrån staten för att systemet ska fungera. Nu har det emellertid uppstått ett etiskt problem när stora vinster lyfts ut ur verksamheten. Så stora så att kvalitén blir lidande. De som driver dessa bolag hävdar att kvalitén är god och att vinst uttag inte alls påverkar verksamheter. Men hur var det nu. Elinor menade att man måste vara med och dela risk för att ett system ska bli självreglerande. Min undran är om inte den största risken tas av dem som använder denna verksamhet. Som exempelvis elever som går på gymnasium som går i konkurs. Deras nutid slås sönder men ägarnas kapital är säkrat. En konkurs är många gånger till för att säkra ägarnas kapital. Risken blir i detta fall 100% på eleven.

Jag är en stor förespråkare av frihet och oreglerade marknader. Det är svårt att få dem att fungera i praktiken, på grund av att delandet av risk inte finns. En fri vårdmarknad där vårdtagare är helt i händerna på den som utför vården är riskfördelningen 100% på vårdtagaren. Om utföraren får för sig att sälja bolaget kan han tjäna eller förlora pengar på en sådan affär och det kan leda till stora konsekvenser. För vårdtagaren kan en sådan affär leda till en personlig katastrof. I och med att parterna inte delar på konsekvensen av riskåtagandet kan man med andra ord inte ha en sådan marknad oreglerad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s