Marknadsutveckling


2013-08-25 21.14.32Efter gårdagens blogg om media fick jag svar från Robert Conzato jobbar som säljare på rekryteringsföretaget Aoex. Jag vill också tacka honom för att han delade med sig av sina erfarenheter från denna bransch. Han beskriver en bransch som håller på att mogna.

Robert skriver

I vårt fall så måste vi hitta nya sätt att hjälpa våra kunder i en bransch där våra största konkurrenter består av flertalet små rekryteringsfirmor med hemmakontor som rekryterar för hälften av vårt pris. En andra aspekt är att en cv databas är värd noll tack vare att cvn idag är öppna och tillgängliga för vem som helst. Vilket innebär att vi måste ta betalt på ett annat sätt och hitta andra lönsamma vägar att hjälpa våra kunder.Det är vår stora utmaning. Att rekrytera på traditionellt vis och förvänta sig samma avkastning kommer snart, om det inte redan är, vara dömt att misslyckas.

Priset är alltid ett konkurrensmedel, inte långsiktigt, men man kan ta marknadsandelar under en begränsad tid. Ser man exempelvis call-center är priserna så hårt pressade att bolag har börjat flytta verksamheten till andra länder med lägre löner. Bolagen kommer till en början göra vinst men så småningom tvingas man börja utveckla nya produkter för att bättra företagets marginaler. Men som namnet låter, produktutveckling, kostar det pengar och till en början tjänar bolaget ….ingenting. Därför finns det ofta ett stort motstånd mot att utveckla, men produkter är som vilken annan färskvara som helst, det har alltid ett bäst före datum.

En annan intressant del som Robert tar upp är att CV:n idag är öppna och vem som helst kan komma åt dem. Det går med andra ord inte att tjäna penga på dem, utan man måste hitta andra sätt att ta betalt av kunden. det här är något som skivbranschen har gått igenom. i början av 2000 stod den digitala marknaden för några procent av den totala skivmarknaden. Många var också tveksamma till om den verkligen skulle expandera. Nu blev det inte så utan den digitala marknaden har fullständigt tagit över och skapat ett nytt sätt att konsumera musik. Prissättningen var en stridsfrågan för 6-7 år sedan men idag är det ingen som längre nämner detta, för att branschen har hittat nya sätt att ta betalt för produkten. Den digitala produkten har med andra ord utvecklats.

Produktutveckling är något som alltid sker och visar att marknader är friska. Det kan vara smärtsamt när vinsterna minskar, men jag tror att alternativet, en stringent marknad, vill ingen ha.

Slutligen tar Robert upp en aspekt som visar på mognad i en bransch.

Fler och fler rekryteringsbolag blir nischade och specialiserade, inte bara baserat på fält men också vilken del av rekryteringsprocessen man erbjuder som tjänst.

I ett patriarkat samhälle ska man kunna mycket om lite, vara specialist. På samma sätt är det med yrken det som på åttiotalet kallades för “data” heter idag IT. På samma sätt är det inom rekryteringen, vilket innebär att inom detta yrkesområde kommer man i en snar framtid se nya yrken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s