Att utveckla en grupp


2013-08-28 11.43.58-2För ett par veckor sedan hade jag en workshop för en ledningsgrupp, där uppdraget var att få ihop gruppen så att de skulle jobba mer effektivt. När dagen var klar fick de reflektera över dagen och det var några meningar som etsade sig fast.

”När du inledde så kändes det bara som en massa prat och jag var rädd för att det skulle fortsätta så”.

”Jag trodde att vi skulle gå mer på ”djupet”

Jag hade börjat med att göra en presentation och sedan gått in på allmän teori om dialog och gruppdynamik. Sedan hade jag mer ställt frågan till dem ”vilka är ni?” och detta tema hade de fått arbetat med under resten av dagen.

Det finns ofta en föreställning om att få ”igång en grupp” behövs det en ”igångsättare” som trycker på start knappen och sedan funkar allt. I teorin ”ja”, men inte i praktiken för att mänskliga system är väldigt komplexa.

För att jag, som ”igångsättare”, skulle kunna få igång denna grupp var jag tvungen att förstå var de befann sig som grupp. Jag behövde också veta i vilken ”miljö” de verkade och vilken struktur de hade omkring sig. Jag behövde med andra ord göra en analys. Denna analys fick jag fram genom att ställa frågor, visa material samt min intuition. Jag fick fram en bild av gruppen och sedan var dagen slut. ”Igångsättaren” kom aldrig igång, men de insikter som de hade fått under dagen hade redan fått igång dem.

För att kunna arbeta med någon form av levande material så måste jag, som utförare, skapa en trygg relation. Utan relationen kan jag inte bygga en gemensam ”plattform” som ligger till grund för ett fortsatt arbete. När man arbetar med en grupp vill personer i gruppen olika saker och tålamodet varierar. Den som sätter farten för hur snabbt man kan komma igång med en process i grupp är den som är mest rädd. Därför kommer några efter ett första möte känna ”att man skulle gå mer på djupet” eller ”mycket prat och lite verkstad”. Jag vet däremot att alla inte håller med och att dessa personer kommer börja berätta längre fram när ”plattformen” är tillräckligt trygg. .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s