Komplexa företagskulturer


2013-06-11 19.55.14Vi lever i ett samhälle idag som blir mer och mer komplext och svårt att överskåda. Företagandet påverkas på samma sätt och det börjar bli väldigt centralt att kunna förhålla sig till komplexitet både inom företag men även mot den marknad man verkar på. Ett exempel är Ericsson som från början var ett telefontillverkande bolag, men idag inte alls sysslar med detta. Orsaken var att tillverkningen av telefoner är en oerhört rörlig marknad med enormt stora risker, kräver stora investeringar och hög konkurrens. Växel system och mobila nät är en marknad som är i stark tillväxt, men som är betydligt stabilare och lönsammare.

För att ett företag ska kunna anpassa sig till den allt mer komplexa miljö som den verkar i behöver man förstå hur företaget fungerar och i vilken ”miljö” de lever i. En miljö som alltid har varit komplex är den miljö som vi själva är komna ur, naturen. IBM tog för ett antal år sedan fram en modell som fick namnet ”Cynefin”. Namnet är hämtat från walesiskan och betyder Habitat. Modellen är inspirerad av naturens komplexitet och är ett sätta att betrakta bolagens strukturer, hur de fungerar och i vilka miljöer de verkar i.

Beroende på vilken miljö företag verkar i så påverkas olika yrkesroller av detta. Om exempelvis ett företag som verkar på en marknad där det finns en stadig, trogen kundkrets som verkar på en stabil och förutsägbar marknad ska anställa en ny chef så är det centralt att denna förstår att detta företag kommer förvalta och bygga sin kundstock långsamt. Om exempelvis ett annat företag, som verkar på en mycket instabil marknad, där kunderna är otrogna, hög personal omsättning, behöver en ny chef. Då blir det centrala att denna person förstår att nykundsrekryteringen är prio ett. Komplexiteten styr sättet att prioritera och leda ett företag.

Många gånger ser jag att man tar för lite hänsyn till komplexitet och dess faktorer och matchar medarbetare och chefer fel. Att som chef bli för komplex i ett företag med en stabil marknad är kapital förstöring, och att som chef vara för stabil i ett företag som verkar på en komplex marknad leder snabbt till ett totalt kaos och trolig konkurs.

Vi människor är en del av naturen och företag består av människor och dess system, därför behöver vi inte uppfinna nya modeller för att förbättra lönsamheten i bolagen. Det räcker med att gå ut genom en dörr och börja betrakta sin omgivning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s