Nätverka


2013-04-28 06.13.46För några månader sedan skrev jag om att ”nätverka dig till döds”. Tanken med bloggen var att jag alltför ofta möter nätverkande personer som inte har en klar bild över vem man söker. När man inte har det missar man nästan alltid målet. Orsaken är att man har valt fel strategi.

Har man ingen aning om vem man söker får man starta längre ned i ”marknadstrappan”. Det första steget är annonsering och strategin där är att rikta budskapet mot en målgrupp, livsstil etc. man söker med andra ord ganska brett med sitt budskap. Fördelen är att man inte behöver söka en specifik person utan mer en bredare grupp. När man brukar diskutera annonsering kommer det i samma andetag att det kostar mycket. Det är helt riktigt att all marknadsföring kostar pengar. Vad som är dyrt i förhållande till det syfte det ska tjäna är en annan sak. Däremot är det förvånande hur många företag som slarvar med det förarbete som måste göras innan man tar fram rätt målgrupp.

För att bli framgångsrik i sitt nätverkande, MÅSTE man veta vem man söker. Använder man ”annonseringsstrategin” så kommer man absolut att misslyckas. Strategin här är att veta vem man söker och varför man söker denne. En annan central del är att ju abstraktare och dyrare en tjänst är desto längre införsäljningsprocesser krävs.

Slutligen är det viktigt att välja ”rätt” nätverk. Har du en abstrakt tjänst att sälja och kommer till ett nätverk där de flesta säljer konkreta produkter, kommer ingen att kunna hjälpa dig. Att lära sig nya saker tar tid och tid är pengar, och tar det längre än 15-20 sekunder att förklara en komplex tjänst kommer ingen där att kunna hjälpa dig. Däremot om du kommer till ett nätverk där många har komplexa tjänster ökar möjligheten för dig att få hjälp med kontakter.

Att nätverka med framgång går, men det är betydligt vanligare att man misslyckas ur ett kostnadsperspektiv. Däremot kan man få kontakter som leder fram till ett ”socialtbyggande”, och det är trevligt men som sagt inte speciellt kostnadseffektivt. För mig är nätverkande ett sätt att jobba med sin marknadsföring varken bättre eller sämre, utan styrs mer av vilken målgrupp man söker, produkt som man har, hur ”kundbeståndet” ser ut etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s