Stänga affären


2012-05-22 11.25.48Jag fick ett mejl från en konsultkollega som påminde mig om att ju längre tid det tar att få ett kontrakt påskrivet, desto större är risken att det inte blir någon affär. Att stänga affären med andra ord. Tror nog att de flesta av oss har råkat ut för detta och dragit lärdom när det väl har inträffat. Samtidigt kan ett starkt forcerande också leda till att affären går om intet. Det krävs med andra ord år av träning för att få känslan, när affären ska stängas.

För något år sedan var jag med om att två företag hade idé om att gå samman och då kunna spara på utgifter, öka sin omsättning och maximera vinsten. Bolagen hade alla förutsättningar för att detta skulle lyckas, men ägarnas entusiasm ebbade ut ju fler möten som blev. Tillslut så blev det ingen sammanslagning utan bolagen fortsatte att jobba som förut. Att slå samman två företag är enkelt på pappret, men betydligt krångligare i verkligheten. Det är lätt att man hamnar i olika detaljer som det låser sig omkring, och att var och en ser mer det man förlorar än det som finns att vinna. Det som dessa bolag underskattade var vikten av att komma i mål. Skriva på. Hade man från början satt en tidsram, när beslut skulle fattas hade processen tagit en annan väg. Att skriva kontrakt innebär inte enbart att ”stänga affären” utan skapar också en ”ram” och trygghet mellan olika parter. När det inte finns kommer affären dö ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s