Det Darwinistiska arvet


2013-09-05 10.24.01”Ensam är stark” är en myt som bygger på Darwins teorier om arters överlevnad. Det centrala i dessa teorier var att starkare arter slår ut svagare arter och lade grunden till hela evolutionen. Nu har det dock visat sig att arter som kan samverka når större framgång än de som inte kan. Trots att vi människor har fört så oerhört många krig så har vi hela tiden skapat bättre och bättre förutsättningar för kommande generation tack vare att vi kan samverka.

Jag möter ofta företag som har gått på samma myt ”ensam är stark”. Ofta har denna myt uppstått när det har gått bra i företagets historia, men modellen fungerar allt sämre när det börjar gå emot. Samtidigt finns det lysande exempel på när stora företag gått samman för att lösa något. Exempelvis SONY och Panasonic som gick samman för att utveckla blue-ray spelaren eller AUDI och Volkswagens VAGsamarbete. De hade aldrig var och en för sig lyckats med att nå den framgång som de idag har.

I ett holistiskt perspektiv pratar man om att tillsammans är man starkare än den sammanlagda kraften hos var och en. Problemet med detta resonemang är att det ofta har fått fäste i religiösa områden än de mer vetenskapliga, därför börjar det mer och mer bli en motsättning i samhällen när de blir mer sekulariserade. Fram träder återigen bilden ”ensam är stark”, och det är synd att tro mer ska få styra än vetenskap. Samverkan handlar mycket om att hitta en balans mellan vetenskap och tro, samt att ständigt ompröva det som vi ”vet” är rätt. För det tycks vara så att det som är ”sant” idag är kan imorgon vara något annat, och får det leva länge blir det tillslut en myt.

Ett svar till “Det Darwinistiska arvet

  1. Ping: Öka försäljningen | DIMRO INKUBE KB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s