Lördag


2013-04-28 07.30.00Makt handlar om hur du kommunicerar ut konsekvensen av ditt handlade.

På sista tiden har det talats mycket om de svenska riksinternaten, där ”kamratuppfostran” används. Denna typ av uppfostran innebär att vuxenvärlden överger barnen och en miljö för ett mycket grymt och sadistiskt fostrande skapas. Miljön uppmuntrar till att vara först, störst och bäst. En kamp om att få vara nummer ett, utöva oinskränkt makt som inte är intresserad av dialog, utan bart av att härska. Tanken av att barn kan uppfostra varandra bygger på en naiv tanke, hämtad ur sagornas värld, och har inget med verkligheten att göra. Lägger man dessutom till att man får olika belöningar för att få positiv uppmärksamhet av vuxna, kan barn gå mycket långt i sitt agerande. Barn kan vara oerhört grymma mot varandra och det är där de vuxna kommer in för att vara goda förebilder. ”Kamratuppfostran” tillhör den ”svarta pedagogiken”, som var mycket utbredd förr i Sverige, men som i samband med Aga lagen 1979 försvann allt mer.

Tillbaka till detta med makt. Kommunikationsstrategerna på dessa internat har hittat en strategi för att neutralisera detta problem. Det gör man genom så kallad normalisering. Det innebär att ett problem framställs på ett sätt så att det inte längre handlar om mig eller oss, utan alla är drabbade. Man kan exempelvis använda begreppet ”maktlekar” som är ett ”kuckelimuck” begrepp för det handlar om mobbing. Då kan det låta på detta sätt. ”Vi känner till att det finns maktlekar på skolan, men det finns överallt”, problemet är kvar, mobbningen, men nu är det neutraliserat eftersom problemet har blivit ett allmängiltigt fenomen. Därmed dör diskussionen som kunde handla om mobbing, våld, och förtryck

Det finns en fara i att ompaketera begrepp som inte ska paketeras om. Mobbing ska inte paketeras om till Maktlekar, ”men då kan vi inte sälja dessa produkter”, säger kommunikationsbyrån. Nej det finns ett moraliskt ansvar för att det kan användas för att neutralisera problem som inte ska göras det.

Härskarteknik är ett annat ”kuckelimuck”begrepp som i de flesta fall handlar om mobbing, varför kan man inte kalla det för vad det är? Nej det går inte att sälja. Handboken i ”mobbing” eller handboken i ”härskarteknik”. En går att sälja den andra inte, återigen paketering. Nu är det ju så att jag möter de som har gått på myten om ”härskarteknik” och de har råkat ut för väldigt grymma saker. Det de har fått höra är att ”jo du har blivit utsatt av härskarteknik av Anders, men sådan är han”. Skulle man däremot säga ”du har blivit utsatt för mobbing” så skulle den stora massan få svårare att acceptera detta. Mobbingen har med andra ord blivit ”rumsren” och socialt anpassad tack vare detta begrepp.

Kommunikationsstrategier är mångt och mycket en digital konstruktion, men ska vi skapa ett humant samhälle behöver personer som utformar dessa förstå konsekvenser av sitt handlade och börja ta ansvar. Visst det är ett fritt land men vem vill leva i ett land där en stark individualist ska hyllas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s