Kunna ta betalt


2013-06-15 15.03.05Att vara flexibel mot kunder är idag en självklarhet för de flesta bolag, men ibland blir det förmycket av denna vara. Det måste finnas en balans mellan vad som är bra för kunden och vad som är bra för bolaget. En jämförelse är när man är ute och flyger och får ta del av säkerhetsföreskrifterna. Där framkommer det att syrgasmasken ska du först se till att du får på dig innan du hjälper ditt barn. Känns konstigt, men logiken är att om du blir utslagen som förälder så har ditt barn en minimal chans att klara sig i en sådan situation. Men kan du först hjälpa dig själv kan du sedan hjälpa andra, i detta fall ditt barn.

På samma sätt är det med flexibiliteten mot kunder. Är du så flexibel så att det går ut över din egen verksamhet så kommer du på sikt inte kunna hjälpa dina kunder, men om du hjälper dig själv först så kan du fortsätta att hjälpa andra.

Ser ofta att man ska erbjuda halva priset för olika tjänster, det ska vara rea på produkter i tid och i otid. Självklart behöver man göra överenskommelser, men det är många gånger att en ”win-win” situation är en ”win-lose” situation. Jag fick för ett tag sedan en förfrågan från en företagsledare om en konsultation och han undrade vad det kostade. Jag sade mitt pris och sedan undrade han om det var samma pris vid ett första möte. Det här är väldigt vanligt. Första gången ska vara hälften eller gratis, som om de råden vore mindre värda? Jag frågade tillbaka vad jag skulle tjäna på att ge honom halva priset vid vårt möte, det kunde han inte svara på.

Varför ska en part ge gratis och inte den andre? Varför kan inte två dela risk för om man vill förhandla? Varför ska man ha saker gratis men inte betala något annat tillbaka? Intressanta frågor som man kan fundera över, men kan man inte ta betalt äts din egen verksamhet upp och så småningom somnar den in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s