Habitat


2013-09-21 16.26.20När marknaden är stabil och tillväxten är uppåtgående, kan man påverka stabiliteten i företaget. I företaget finns förhoppningen om att ju fler som köper mina produkter ju mer kommer jag att tjäna. Det stämmer tyvärr inte. En ny kund är mycket tveksam inför sitt första köp. Den känner inte dig och har kanske en gammal leverantör som den hellre köper av. Det innebär att du många gånger får gå under ditt satta pris för att intressera den nya kunden. Kontentan är att en ny kund är en stor investering i början, för att så småningom kunna bli en pålitlig konsument av dina produkter. Men för att bli det behöver du ”utbilda” kunden. Kunden behöver förstå ditt produktsortiment så att den vet hur den kan använda sig av dessa produkter. Pålitlighet och trygghet gör att kunden känner sig mer och mer beredd att konsumera mer och mer av dina produkter, och lojaliteten ökar därmed. Då skapas lojalitet och stabilitet som kan vara värdefull när marknaden viker nedåt. Hur långt man vill gå i utbildandet av kunden är beroende på hur stor budget man har och vill lägga på det.

I snabbväxande och turbulenta marknader är lojaliteten lägre. Kunderna byter där ofta och förtroendet för dessa marknader är genomgående mycket lågt. Vi hoppas alltid på ständig tillväxt, men det mer realistiska är att det kommer att brytas då och då för olika nedgångar som kommer. ”Normala” nedgångar kan man i de flesta fall påverka, däremot nedgångar i ”tsunamiklass” kan ingen styra över, där handlar det mer om att rädda det som räddas kan.

Det är viktigt att minnas att ett företags utveckling följer den marknad som den agerar på. När marknaden går ned så kommer företaget att ställas in för olika nedskärningar, och vid uppgång behöver företaget växtkraft för att klara av uppgången. Att enbart säga ja till alla ordrar och inte bygga för framtida nedgångar skapar stora problem när de väl kommer. Tid för eftertanke är bra att det sker kontinuerligt, inte enbart när det går dåligt för ett företag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s