Fusion


2012-10-07 13.33.55Ibland får företag för sig att de ska gå samman eller köpa upp en konkurrent, göra en så kallad fusion. Man ser ofta alla fördelar som kan komma ur ett sådant köp exempelvis ökade marknadsandelar, färre konkurrenter, ökad omsättning och vinst etc. Tyvärr är de flesta fusioner ganska misslyckade till en mycket stor kostnad. Orsaken är nästan alltid att man har en mycket låg förståelse för företagskulturer.

Två vanliga scenarier vid fusioner är att företaget som köper upp konkurrenten äter upp deras kultur och därigenom tappar man personal och kunder. Efter några år är man kanske något större, men betydligt mindre än vad båda tillsammans var innan fusionen. Det andra vanliga scenariot är att företaget som köper bolaget, inte vågar sätta sin prägel på det nya bolaget utan det skapas två parallella bolag under samma tak som inte kan utveckla ett effektivt samarbete.

För några år sedan träffade jag ett bolag i södra Sverige som hade köpt en konkurrent. Sex månader efter uppköpet skulle de ha en gemensam kickoff hos det uppköpta företaget. När alla deltagarna kom dit var det gamla namnet kvar, företagets gamla flagga var hissad och det fanns inget som gav sken om den nye ägaren. Den interna kommunikationen var likartad bolagen var med andra ord inte fusionerade utan jobbade i parallella system, vilket inte var speciellt kostnadseffektivt.

Förståelse för företagskulturer är den kompetens som det finns minst av i alla styrelser i Sverige. Kanske beror det på den enahanda rekryteringen till styrelser där i princip alla är civilekonomer eller civilingenjörer, eller att den generella synen på detta område är ”flum”. Oavsett vad så är det oerhörda kostnader som varje år läggs på misslyckade fusioner.

Är det svårt att få företag att fusioneras? Nej inte svårare än att få ett äktenskap att fungera. Det handlar om ett givande och ett tagande, samt en medvetenhet om att två separata kulturer kan utvecklas ihop om båda får en bra miljö att utvecklas ifrån. Det handlar inte om ekonomi, snarare om biologi där finns många bra exempel på lyckade sammanslagningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s