Tre miljader senare


snabba-pengar3Mellan 2009  till 2012 lade staten ut  3 miljarder på jobbcoacher. Det ledde inte fram till de som var arbetslösa fick jobb, däremot var de nöjdare efter coachandet. Trevligheten kunde varje deltagare själv ha fått valt om de själva hade fått pengarna direkt i egen ficka. ”Hej du som är arbetslös. Här får du 20 000 kronor som du kan göra vad du vill med. Vi kan däremot inte hjälpa dig med att hitta ett nytt jobb”. Det hade varit mer  ärligt istället för att administrera denna jätte koloss.

Att blanda ihop mål och medel är relativt vanligt, däremot försöker man dra lärdom av gamla misstag. När det gäller svenska arbetsmarknadspolitik tycks det däremot inte finnas någon lärdom. På nittiotalet införde (S) Datorteken, vuxendagis, och innan det fanns olika AMS utbildningar som också band fast många i arbetslöshet.  Så jag hoppas att jag slipper se fler ”teknokratiska luftpastejer” under kommande regeringsmandat.

Genom att göra anställningsvillkoren enklare kommer fler att få jobb. Genom att sänka arbetsgivaravgifter kommer också fler i jobb. Däremot kommer det att väcka ”arbetsmarknadens parters” vrede, men det är en annan fråga.  Problemet handlar inte om att ”gulla” med stora organisationer, utan problemet handlar om att skapa fler jobb.

Ett svar till “Tre miljader senare

  1. Men det var väl många som fick jobb, trots allt, som jobbcoacher, haha!
    Det här är ett av mängden privata verksamheter som politikerna har hittat på för att vi inte skall få nån behållning av våra skattepengar – gråt,gråt. 😦 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s