Försäljning måndag


2013-09-29 12.25.07För en tid sedan träffade jag en kund som efter ett par minuter frågade mig och ”vad tjänar jag på det här?” Det tillhör inte det vanliga, att pengar kommer in i samtal så tidigt när jag möter kund, och när det blir aktuellt är det ofta jag som berättar det.

”show me the money”, ett begrepp som handlar om att ”visa mig pengarna” i den affär vi diskuterar. Det innebär att affärsnyttan för kunden ska vara väldigt tydlig från första stund. Ju tydligare ju enklare för kunden blir det att säga ”ja” eller ”nej”. Det innebär att den försäljare som är rädd att förlora en affär kommer ha svårt för att visa på affärsnyttan för kunden.

Försäljning är ett väldigt svårt jobb, med mycket psykologiska aspekter. Framförallt behöver den få den status som den är värd och framför allt att omgivningen börjar förstå att ”Ingenting säljer sig av sig självt”. Det är enkelt att tänka både det ena och det andra när telefonförsäljare ringer, eller tar tag i mig när jag går i ett köpcenter. Men kom ihåg att utan dessa säljare stannar vårt land av. Sedan finns det självklart bättre och sämre, men det är inte unikt för just detta yrke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s