Sälj, sälj, sälj


2013-09-21 17.06.18-1-1Som jag tidigare har skrivit om är fredagen den första arbetsdagen i kommande vecka. Det är idag som du kan förbereda din kommande försäljning inför nästa vecka, sätta veckans försäljningsmål, se över vilka du ska ringa och när du kan ta möten. Personligen gillar jag tidiga morgonmöten. Allt från klockan 6.00-9.00 därefter börjar de mer rutinartade arbetsstrukturen.

Ringa på förmiddagen fungerar de flesta dagar i veckan förutom måndagar. Denna dag har de flesta bolag sina veckomöten, de går igenom sin egen struktur för veckan. Att ringa då skapar enbart irritation. Ibland händer det att säljare ringer på fredag eftermiddag vilket jag personligen anser vara bortkastat. Fredagar är dagen när inga beslut fattas efter lunch, kunder vill gå hem och blir ofta irriterade över säljsamtal på eftermiddag.

Jag har i perioder jobbat i Storbritannien och där är det en stor skillnad när man är nåbar. Där kunde jag även nå personer på en sen eftermiddag, boka möten, hade ibland möten vid 21.00-22.00 tiden. Nu finns det en del förändringar som är på gång även här, exempelvis telefonförsäljning efter 18.00, men det är mer B2C än det som jag jobbar med. Däremot är lördag och söndag telefonfri. Nu tror jag att vårt “mindre säljfönster” (måndag eftermiddag-fredag förmiddag=4 dagar) kommer förändras. Företagens krav på ökade vinster kan ske på två sätt antingen genom att dra ned utgifterna eller öka försäljningen.

Vi är duktiga på HR och ekonomi delen inom bolagen, men marknad och försäljning kan vi bli bättre på. Viker ”marknaden ned” så följer försäljningen med. Jag har ibland frågat större bolag hur de jobbar med detta. ”Genom nedskärningar”, är det vanliga svaret, men hur försäljningssidan ska förändra sitt arbetssätt gör man lite åt.

Men för att återgå där jag började är det fredag första dagen i på veckan. Imorgon kommer lördag och därefter söndag då kraften samlas för att på måndag gå ut och kriga. Denna dag är inte slutet på något, utan början på det som komma ska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s