Värdegrundsfunderingar


2013-03-28 13.47.03Det finns idag inga vetenskapliga belägg för att det finns någon koppling mellan attityd och handling. Värdegrundsarbete, som är byggt på denna koppling, kan verkligen ifrågasättas. Det visar sig alltmer att värdegrundsarbete har en marginell påverkan på att utforma en human verksamhet. Det som däremot fungerar för att utveckla en human verksamhet är att koppla samman handling och konsekvens.

Om vi går till det aktuella fallet med Riksinternatet Lundsberg visar det sig att det värdegrundsarbete som man där påbörjade för över ett år sedan haft liten effekt på attityden. Skolan hade inte ens hunnit börja förrän den gamla ”nollningen” var i full gång och allt var som vanligt. Vi fick lära oss vad en ”u-båt” var för något. (Som i vuxen världen kallas för ”skendränkning”). Nu ledde det dock fram till en konsekvens att skolan stängdes. Då fungerade systemet och självklart ledde det sedan fram till att skolan öppnades, men det beror på andra orsaker.

Men varför lägger vi ned så mycket tid och pengar på detta område. Det är inget annat land i världen som gör detta. Jo för att det går att ”sälja in”, det är enkelt att skapa en idyllisk kommunikationsstruktur omkring det. Kommuner kan exempelvis peka på, när något fallerar, att ”vi jobbar ständigt med vår värdegrund..”, samma sak kan man få höra från privata vårdaktörer ”vi ska nu se över vår värdegrund och verkligen se till att detta ….”.

Genom att utförare gång på gång kan hänvisa till värdegrunden dör diskussionen. Men inträder någon form av förändring. Nej. Attityd och handling hör inte ihop. Handling och konsekvens gör det, men inte attityd och handling. Mobbingen dör i samma sekund som den kartläggs och konsekvenser införs, men den fortsätter och lever så länge som allt fokus läggs på värdegrundsbaserade verktyg för att utveckla en human livssyn.

Människan är från början ett djur och i mångt och mycket är vi fortfarande det. När handlingen får en konsekvens fattar vår primitiva del av hjärnan detta och vi ändrar då vårt beteende. Busenkelt, men den intellektuella delen av hjärnan vill modernisera detta. Värdegrundsarbete dyker upp inom bolagsbildning och livskunskap inrättas inom skolan. Det är intressanta områden att diskutera och att utveckla, men de kan aldrig ersätta det centrala att påverka våra handlingar. Där är det konsekvenser som får mig att ändra mitt beteende.

Ett svar till “Värdegrundsfunderingar

  1. Ping: Värdegrunder | DIMRO INKUBE KB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s