Vårda varumärken


20131007-055132.jpg

När vi idag ser framgångsrika företag har ett fåtal av dessa bolag skapat framgången på ett fåtal år. HM, IKEA, ABB, Ericsson är alla bolag som har en historia som börjar efter krigsslutet och några innan. På senare år har snabbväxande bolag som exempelvis Spotify, E-bay på kort tid växt snabbt. De har växt på marknader som är väldigt turbulenta och där snabb tillväxt är en förutsättning för överlevnad. Vad alla dessa bolag påsikt har för förutsättningar att växa vidare i framtiden är svårt att veta, oavsett marknad.

Däremot kan man inte agera som man vill mot sina kunder oavsett vilken marknad man befinner sig på. De bolag som befinner sig på turbulenta marknader är väl medvetna om det. Däremot förvånas jag över att banker, som befinner sig på en relativt stabil marknad, inte är mer rädda om sitt varumärke. De får nu det sämsta kundbetyget på tio år, vilket kommer att skada dem. Banker framställs mer och mer som giriga, gnidna och vill stärka sin egen profit. Trovärdigheten sjunker allt mer och marknaden upptäcker detta vilket öppnar upp för andra aktörer.

Har kunder börjat förlora tron på sin leverantör, som i bankernas fall, så är vägen mycket lång och kostsam. Det inte längre det som de säger som är det centrala utan de bedöms utifrån vad de gör. Att säga att man är trovärdig, är lika mycket nonsens som att påstå att man kan hoppa 2,50 meter i höjd. Ingen tror på dig förrän du har bevisat det.

Därför tar det lång tid att börja återuppbygga ett varumärke. Bolaget kommer inte längre bli bedömd utifrån vad de säger, utan vad de gör. Sedan måste mönstret upprepas gång på gång. Skulle bolaget missa vid något tillfälle, hög aktieutdelning i lågkonjunktur, är bolaget långt under den nivå som man började vid.

De bolag som jag nämnde ibörjan har år efter år haft en bra balans i utdelning, expansion och framförallt ett långsiktigt tänkande. Det skapar framgång och bygger starka varumärken. Hur det ska gå för våra banker är svårt att veta, men de kan knappast fortsätta på den väg som man nu har slagit in på om man vill vara kvar i trettio år till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s