Marknader


20131007-125441.jpg

Marknader är levande organismer som är i ständig förändring, och de är också kulturellt väldigt olika. Trots deras olikheter finns det en del gemensamma saker som genomsyrar alla marknader t.ex. trovärdighet och följsamhet. Därför är det ingen bra idé att välja dessa ord när man tar fram värdeord för ett bolag, på grund av att de är alldeles för universella. ”Vi är flexibla och trovärdiga…” säger alla, men säger ingenting om företaget.

Ett annat fenomen som ibland dyker upp är mer allsmäktiga uttryck, som exempelvis ”vi tar ansvar för framtiden”, ”säkrar er drift” etc. Problemet där blir att katastrofer kommer och går men de är sällan påverkbara av oss individer. Stormen ”Gudrun” slog ut elen för många kunder, Lehman Brothers ansökan om konkursskydd 2008 skapade oanade katastrofer. Det är exempel på när vi som individer inte kan styra utvecklingen, därför bör inte denna typ av ledord, meningar användas.

Jag jobbade i ett bolag för några år sedan som hade ordet ”Nordisk” bland sina värdeord. Det var ett bra ord tyckte kommunikationsansvarige, för det skiljde ut dem från övriga konkurrenter. Problemet var att ingen förstod ”Nordisk”. Vad var det? Blev den stående frågan. När ord blir för specifika och det inte är definierade uppstår problem med definitionen. Oavsett om vi på detta bolag slutligen kom fram till vad som var ”nordisk”, så skapade varje kund sin egen definition av detta begrepp vilket lätt leder till att varumärket uppfattas diffust.

Att ta fram ledord, värdeord är en central och viktig process för att bygga varumärket åt företag. Tyvärr går det ofta väldigt fort och blir allt för ofta allmängiltigt för att ge den nyttoeffekt som det kan ha i exempelvis ett försäljningsarbete. Marknader idag är definierade utifrån ett patriarkaliskt perspektiv, vilket innebär att företag måste vara precisa i sina produkter/tjänster för att kunna nå fram till sina kunder. Blir budskapet för allmängiltigt, generellt eller för byråkratiskt kommer kunden inte förstå budskapet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s