Gå vidare


2013-10-07 17.59.04Ibland händer det saker i våra liv som gör att det blir förändringar på alla plan. Det är inget konstigt utan en del av livet, sedan beror det helt och hållet på vad man gör av detta. Inom företag händer också då och då saker som leder till stora strukturomvandlingar. Sedan handlar det om vad man gör av detta. Som exempelvis vårdföretaget Carema äldreomsorg där många anmälningar har kommit tillkänna för media om missförhållanden på deras äldreboenden. Nu ska det väl sägas från början att detta bolag är bra på att hantera kapital men dålig på kommunikation och management.

Flera av de äldreboende har antagligen varit misskötta lång tid innan Carema äldreomsorg kom in i bilden, men att inte mer undersöka detta och ta fram en handlingsplan för att komma tillrätta med missförhållanden är en miss. Den SWOT analys som har gjorts har utgått från ett ekonomiskt perspektiv, men när man ansvarar för vård, skola och omsorg är det fler faktorer som måste beaktas.

Ser du till kommunikationssidan är det lika skralt. Alltifrån när hela denna historia uppdagades, till det namnbyte som man nu gör. VARDAGA visar på en oerhörd kreativitet hos den PR byrå som gjort detta, men man kommer inte tillrätta med problemen genom att sopa dem under mattan och låta vardagen ta över. Men det är vad man nu kommunicerar ut.

Att vara duktig på att förädla pengar innebär inte att man är dugliga på andra områden inom att driva bolag. Den risk man nu tar är att någon utropar ”men kejsaren är ju naken” så spricker hela bubblan och man är tillbaka till ett betydligt sämre läge än vad man var i innan. Med andra ord uppdagas det ett enda missförhållande så är läget värre än innan. För den PR-byrå som har gjort detta spelar det dock ingen roll. De har endast iklätt kejsaren, fått denna att tro på sin förträfflighet, och därefter räknat hem vinsten. Däremot är det ingenting som visar på att de som Carema ger vård åt får någon förändring i sin vardag. Där är det ”business as usual” som råder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s