Framtida marknadsvillkor


2013-10-13 13.06.24Det som mer och mer gynnar bolagens utveckling är förmågan till anpassning. Ett bolag som inte hade denna förmåga var Eastman KODAK. När de var som störst ägde de i princip hela marknaden. De var också först med att ta fram en digital kamera, men styrelsen trodde inte på detta koncept. Idag står de under konkursskydd och det är en tidsfråga innan de är ett minne blott.

Det som kommer att skapa framgång för företag framöver är de som snabbt kan anpassa sig till de förändringar som uppstår på marknaden. Det gäller både i avseende av tekniska skiften eller finansiella bubblor och kriser. I det förstnämnda fallet kan man se hur NOKIA tappade sin totala dominans på mobiltelefon sidan när de tackade nej till Smartphones. I det andra fallet kan man se den IT kris vi hade runt 2000, där IT bolag inte alls kunde hänga med i den finansiella utvecklingen som sedan blev. Detta fenomen återupprepade sig igen för tillverkningsindustrin 2009. Det finans sidan i tillverkningsbolag lärde sig vid den senaste stor krisen, var att snabbt få ned utgifterna. Det provades rejält förra året i december, då försäljningen i många stora industriföretag avstannade. En allt förstort tillit till ett fast tänkande kommer att straffa sig.

Det som kommer att styra är marknadens vilja för att betala eller hantera kommande teknikskifte. Branscher som inte kan få gehör för detta från sina kunder kommer få svårt att överleva, och risken är då uppenbar att ny teknik kommer in och tar över. Ett tydligt sådant exempel är VHS som slogs ut av DVD.

Vad skapar vinning i ett företag?

Det måste mer och mer finnas en balans mellan effektivitet och kreativitet. Blir effektiviteten för stor hämmar det ofta kreativiteten.

Vad får kreativitet kosta?

När är man kreativ?

Vid kriser så kanske ett ”Kreativitets tränat bolag” har större möjlighet att överleva än ett effektiviserat bolag har. Det finns en stor risk idag, att företag tittar för mycket på kostnader och blir mer och mer stringenta. Framtidens bolag kommer inte ha råd med detta för att marknaderna kommer vara allt mer turbulenta. Det är lätt att ta fram en effektiviseringsmodell, skala av enligt ”osthyvelsmodellen” och få till effektivitet på det viset. Men det kan faktiskt vara så att framgången att ta sig ur en kris är att våga satsa på rätt innovationer i bolaget, samtidigt som man har koll på kostnaderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s