Superentreprenörer


2013-10-12 12.55.03-2Jag läste en blogg om entreprenörer i världsklass och de som bland annat nämndes var Steve Jobs, Richard Branson och själv skulle jag vilja lägga till några av våra svenska. Det som har slagit mig när jag har läst om entreprenörer som verkligen har lyckats, så har de även stora misslyckande bakom sig. Någon har sagt att 97 % ger upp när det verkligen är svårt och endast 3 % jobbar vidare och ovanstående entreprenörer har alla stått inför enormt stora bekymmer innan det har vänt.

En annan central del hos dessa personer är att de har trott på sin idé och lyssnat väldigt lite på vad andra tycker. De har med andra ord varit entreprenörer och inte företagsledare, som behöver ha denna förmåga. Personer som ”äger” sanningar har de inte lagt någon energi på, utan de har förlitat sig på förmågan till anpassning. Experter har många gånger använts för att vidimera produkter duglighet. Därigenom har de stärkt olika immateriella rättigheter, vilket investerare har gillat. Däremot har man varit väldigt ointresserad av att ha experter som rådgivare.

Människan är det djur på denna planet som har störst förmåga att kunna anpassa sig till nya omständigheter. När vi läser om framgångsrika personer som har lyckats bra med sitt företagande är det sällan denna del som lyfts fram, utan det handlar då mer om vinstmarginaler och omsättning. Att driva bolag när allt går bra är svårt, men att överleva stora motgångar är oerhört krävande och få som klarar av. Att tro på sina egna idéer lyfts ofta fram när man ska driva företag, men vikten av att ha förmågan till att tro på sig sina idéer är sällan omnämnt i dessa sammanhang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s