RUT och ROT och


2013-10-13 10.23.36När hushållsnäratjänster, som heter RUT, tillkom ökade hela denna sektor totalt. Orsaken var att man gjorde denna marknad legal. Många av dem som idag köper denna tjänst hade tidigare aldrig köpt någon illegal hushållsnära tjänst, många av dem som köpte illegala hushållsnäratjänster förut fortsatte med det, en del av dem som förr köpte illegala hushållsnära tjänster ”omvändes” och köper idag RUT. Det innebär att den totala marknaden har ökat vilket är gynnsamt för staten. Motståndet till denna reform byggde på en mycket konservativ familjepolitik där kvinnor skulle vara ”städslade vid spisen”.

Motsvarigheten utanför hushållet, nämligen själva reparationen och underhållet av fastigheten ROT, har aldrig debatterats. Fördelarna har varit likartade som för RUT. Marknaden har ökat och skatteintäkterna har blivit allt mer gynnsamt för staten. Dels genom att fler bolag idag är lagliga och därmed kan beskattas, men även för att fler har kommit i legala jobb och därmed både bidragit med skatt och arbetsgivaravgifter.

Den här typen av arbetsmarknadsåtgärder har varit lyckade och det har även först diskussioner om fler områden skulle inbegripas. Samtidigt kan man som marknadsliberal tycka att staten inte ska vara inne alls och subventionera arbetsmarkandssystem. Därför bör det finnas en viss eftertänksamhet när man konstruerar denna typ av system. Men det som jag reagerar över är den negativa publicitet, politiska ovilja till reformer som finns när man kommer till det som mer anses vara ”kvinnodominerade” verksamheter. Det andra märkliga i detta resonemang är att mycket av kritiken bygger på moraliska anekdoter.

Om staten underlättar för företag för att skapa tillväxt, fler jobb etc. är det positivt. Jag har själv sett den glädje, stolthet, personligt utvecklande etc. när en familjeförsörjare kan gå från bidragstagare till ett jobb och den glädje som det ger ens egna barn. Så varför ska vi i ett modernt, upplyst, sekulärt samhälle behålla dessa konservativa värderingar. Dessa värderingar som var byggda under ett fattig Sverige när analfabetismen var hög, arbetsvillkoren var odrägliga. Som företagare förstår jag inte detta som samhällsmedborgare förstår jag inte detta som förälder kan jag inte ens förklara detta för mina barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s