Lugnet före stormen


2013-10-13 08.29.34-2Jag träffade ett stort IT bolag för ett tag sedan och prispressen där är enorm. Samtidigt tappar man även kompetens när medarbetare erbjuds att stanna kvar hos kunder för högre lön och bättre förmåner. ”Detta kan vi inte matcha”, sa den person som jag träffade. En fundering som ja bar med mig var

Vad får kreativitet kosta?

Hur kom jag fram till denna fundering. Jo, det vi vet är att produkter/tjänster styrs av marknadens vilja för att betala eller hantera kommande förändringar. Branscher som inte kan få gehör för detta från sina kunder kommer få svårt att överleva, och risken är då uppenbar att exempelvis ny teknik kommer in och tar över. Ett tydligt sådant exempel är VHS som slogs ut av DVD. För samma ”peng” fick du en modernare teknik.

Vi kommer alltmer se att i snabbväxande branscher, som exempelvis IT, kommer ett ”kreativitets tränat bolag” har större möjlighet att överleva än ett effektiviserat bolag. I det förstnämnda fallet kommer förmågan att följa kunder, finna nya produkter/tjänster vara större än i den andra kategorin av bolag. I den andra kategorin bolag är effektivisering och vinst det centrala, vilket leder till att dessa bolag blir alltmer stringenta. Exempelvis kan man undra hur länge kunderna kommer att acceptera att betala de priser för mjukvara som man gör idag, alltfler ”gratisversioner” dyker upp. Kan man inte tillmötesgå marknadens vilja för att betala för dessa produkter och kommande uppdateringar slutar kunden att köpa. Lösningen då är inte att effektivisera bolaget ”osthyvelsmodellen” utan man måste hitta nya produkter, vara innovativ, för att återigen nå kunden.

Jag påpekade det för honom vilket han väl kände till. Problemet var att detta bolag har ett stort fokus på vinst och effektivitet och då gäller det övertyga ägarna om att ändra fokus för att kunna överleva. Det är en stor, mycket stor utmaning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s