Jobba och tjäna pengar


2013-07-21 15.00.30Jobba och tjäna pengar är något som vi idag väl känner till. Jobba lite och tjäna mycket pengar är vad många vill. Jobba mycket och tjäna förlite pengar så är det för de flesta. Det sägs att 10% äger 90% av jordens tillgångar om det exakt är dessa tal eller vet jag inte, men sant är att de som är väldigt rika är få i förhållande till de som äger lite.

Detta resonemang ligger till grund för en del bolag försäljningsstrategi. Tanken är att få många att jobba för en liten peng dessutom inte behöva anställa dessa eftersom anställning är dyrt. Uppdraget går över till kommunikationsavdelningen och de uppfinner sloganen ”jobba en timme om dagen och tjäna mellan …..” låter underbart för de flesta som läser det här. Erbjudandet låter väldigt attraktivt men det är bolaget som först och främst tjänar på detta.

När jag jobbar i en styrelse är vinstmarginaler, försäljning alltid intressant. Alla bolag vill kunna leverera så stora vinstmarginaler som går, det ligger ofta med som ett uppdrag i själva ägardirektivet. Nu finns det dock olika investeringar som löpande måste göras, därmed begränsas vinsterna i bolaget. Däremot finns det inget bolag som ”ger bort” pengar ”gratis” för att hjälpa medmänniskor. Säljare, distributörer, återförsäljare etc. har sina marginaler men de finns ingen anledning till att de ska vara generöst tilltagna. Snarare är det så att blir dessa grupper marginaler för stora börjar de att sälja mindre vilket blir ett bekymmer för företaget.

Utifrån ovanstående resonemang inser du snabbt att sambandet mellan att jobba lite och tjäna mycket pengar inte finns, utan att det är ett kommunikativt sätta för marknadssidan att öka försäljningen i bolaget. Man bygger detta på att de flesta inte är nöjda med den lön man har utan de flesta vill tillhöra 10% klubben.

Det märkliga med denna klubb är att det aldrig blir fler eller färre i denna klubb. Det finns exempelvis få familjeföretag som har lyckats bygga upp en förmögenhet och sedan behålla den under kommande generationer. Det vanliga är det motsatta.

Nästa gång du läser om denna typ av erbjudande reflektera över det en stund och gå sedan vidare. Vill du bli rik finns det inga genvägar, jo det är klart att lottovinster kan alla vinna, men vill du bli rik är det mycket jobb, kunskap om hur man blir rik samt viljan att bli rik som styr. Det sistnämnda är viktigt och där är det inte så många som har denna drivkraft i sina liv. Rikedom går inte alltid att mäta i kronor och ören, livet är mer komplext än så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s