Sänk aldrig priset


2002-07-31 02.38.32-2Ett vanligt råd som man ger småföretagare är att sänka priset på sina produkter eller tjänster, samtidigt är det inget man rekommenderar i mer etablerade bolag. Visst strävar man alltid efter produktions effektiviseringar så att priset därigenom kan bli billigare mot marknaden, men annars är inte prissänkningar ett alternativ. Orsaken är enkel, 5 % prissänkning av en vara innebär att försäljningen måste stiga med 15-20% för att komma upp i samma bruttomarginal. Det innebär att på en marknad där man får problem med försäljningen ska man öka den än mer genom prissänkning. Därför är det mer vanligt att effektiviseringar inom bolaget är ett hetare alternativ.

Varför föreslår man då att små entreprenörer ska sänka sina priser. Jag tror att det handlar om okunskap. Betraktar man enbart företaget ur ett bokföringsperspektiv, kan det te sig enkelt att sänka priset för att öka försäljningen. Men kliver man upp några nivåer mot ett ”controller”- eller CFO perspektiv förstår man vad en prissänkning kostar. Den kunskapen finns inom större bolag men inte bland småföretag, men på sikt behöver man ändra på detta. Så kom ihåg att fråga nästa gång du får rådet att sänka priset ”hur mycket måste jag öka min försäljning för att komma upp till nuvarande nivå?” Kan personen inte svara på denna fråga är det inget råd att ta på allvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s