Leva på gamla meriter


2010-01-01 13.55.47-5Att anställa och satsa på unga medarbetare är för många företag en underprioriterad fråga. I helgen avgjordes Stockholm Open i tennis och vi kunde se två veteraner som har spelat sparsamt med tennis de senaste åren.” Pim pim” Johanson som fick ett wild-card klarade sig genom kvalet innan han förlorade. Jonas Björkman som i dubbeln spelade sig fram till en final. Båda dessa seniora spelare skulle idag kunna ta ordinarie plats i Davis Cup (DC) laget. Nu har ansvarige för DC laget en annan idé så ingen av dessa herrar får vara med. De tillhör inte tennisens framtid utan dess historia. Man väljer att spela med unga talanger som troligen kommer förlora, än att spela med de ”bästa” spelarna.

Man kan se liknande utmaningar som företag ställs inför, skillnaden där är att varje person kostar i kronor och ören. Ska man satsa på att ta in yngre personer? Ska man ”lära upp” en ung person på säljsidan eller ska man försöka locka över en etablerad försäljare från konkurrenten? När ska man börja bygga för framtiden? Det är svåra frågor som inte har några givna svar. De företag som är beredda på att generationsskifte kostar pengar och att man kanske inte blir så framgångsrik under en period har större möjligheter att lyckas. Att investera för framtiden innebär inte enbart en kostnad, utan att en del av den kompetens man har måste användas på fler områden. Större bolag har uppmärksammat detta och har ständigt pågående program för mentorskap och internutbildningar. I mindre bolag har man inte råd med denna kostnad utan där måste man ta sig råd. Risken är annars stor att bolagets snittålder allt mer närmar sig pensionsålder och där finns ingen möjlighet till överlevnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s