Höj alltid priset


2013-04-25 08.11.27”Höj alltid priset” är inte ett lika självklart påstående som ”sänk aldrig priset”. Ett företag behöver förstå vilken marknad man agerar på. En turbulent, snabbväxande marknad med hård konkurrens kan prishöjningar vara svåra att genomföra.  Kunderna där är inte så trogna utan byter enkelt till en annan konkurrent. Prishöjningar i detta segment är inte det första ett företag gör för att öka sina vinster, utan där ser man över sina utgifter och effektiviserar dessa. Däremot om din produkt har en konsumentgrupp som är repetitiva, återkommande så finns det ett inarbetat förtroende för produkten och därmed en ökad förståelse för att priset höjs.

Det kan vara svårt att sätta rätt pris en ny okänd produkt lanseras. Om priset är för högt satt kommer kundgruppen välja bort produkten. Om varan är för billig kan det ge samma resultat, för att kunden inte tror kvalitén på produkten. När man jobbar med produkter som är värdebaserade är detta än mer tydligt. Lågt pris är det samma som att du som säljare inte tror på produkten, vilket leder till att kunden avböjer köp. Man behöver ha klart för sig vem köparen är?

En myt om produkter som jag möter är att man tjänar mer pengar på exklusiva, så kallade ”premium” produkter, än andra produkter. Det finns en tendens att alla vill vara ”premium”. Exempel på ”premium” produkter är Porche, Rolex, Zegna, Bianchi etc. Klart att du kan tjäna mycket pengar i detta område, men du har också väldigt höga omkostnader för att allt måste vara premium t.o.m visitkorten.

Det går att tjäna pengar på vilken produkt som helst, det viktiga är att den matchar den förväntning som finns på marknaden både kostnadsmässigt och värdemässigt. Priset i sig är inte intressant utan vinstmarginalen i förhållande till volym. Däremot är säljprocesserna mycket skilda mellan vardagsprodukter och mer exklusiva produkter, och använder man fel säljprocess med ett ”premium” märke kan man sänka detta varumärke. Det leder till att företaget kommer få svårt att överleva på en konkurrentutsatt marknad.

De flesta av våra bolag i Sverige är aktörer på marknader där kunderna är lojala och repetitiva i sina köpmönster. Däremot börjar även vår svenska marknad internationaliseras och konkurrensen hårdna, men inte till den grad så att priset inte går att höja. För de flesta bolag finns fortfarande denna möjlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s