Försäljning


2013-10-21 15.07.11-1Ett vanligt fel som jag stöter på hos säljare är att de är enbart intresserade av att sälja sina produkter. Det senaste är till och med att man börjar med att säga ”jag vill inte sälja” jag undrar då varför de tar kontakt med mig. Som mottagare av kommunikation, måste jag förstå vad jag ska ta emot. Det handlar inte om sälj utan om hur en dialog byggs upp. För att bygga dialog behöver trygghet finnas med. Det byggs upp när förtroendet ökar. Förtroende ökar när jag förstår vad dialogen går ut på. Som du förstår så kommer jag som kund bli osäker om en säljare presenterar sig med att ”inte vilja sälja”, och jag kommer inte vilja lyssna mer.

Att vara säljare, vill jag nog påstå är ett av världens svåraste yrken. Det svåra är att göra det som är så enkelt, nämligen att berätta vad man vill. För när jag har berättat det kan mottagren svara ”jag vill inte fortsätta att lyssna på dig”. Att gång på gång bli avvisad, är det svåra i detta yrke och det är ingen annan yrkeskår som behöver bli utsatt för just detta. Tänk en AD som har tagit fram en presentation till sin kund och denne säger ”jag vill inte se” i åtta fall av tio. Eller den CFO som förbereder sig inför ett styrelsemöte och åtta gånger av tio får höra ”vi vill inte se dina siffror”. Det är svårt att efter varje avvisande repa nytt mod och fortsätta jobba som vanligt, ”business as usual”. En säljare gör detta varje dag.

En bra säljare kan dessutom sätt sig in i hur dennes produkter kan underlätta min vardag. De levererar en tjänst eller produkt som löser ett ”behov i min värld”.

Ytterligare en kategori av säljare som är viktig när man är småföretagare är det som jag kallar för samarbetspartners. Här är det en säljare som är intresserad av att köpa mina produkter eller hjälpa mig fram till nya kunder. Det blir så kallade motköpsaffärer mellan oss. Denna typ av affärskontakter blir en del av min ”affärsfamilj”. Det innebär att jag kan rekommendera denna partner för andra, bygger jag exempelvis upp sälj och kommunikationsstrategier åt ett företag där man kommer behöva underleverantörer av tjänster, är det självklart att det är dessa personer som jag tar med mig in i ”teamet”.

Att bygga denna typ av relationer är mycket värdefullt för ditt företag. Allt kommer inte handla om kronor och ören utan affärsrelationen byggs även på ett personligt plan. OK, till viss del handlar det om ”it’s just only bussiness”, men med ett större personligt engagemang kommer din affärspartner värdera dina tjänster eller produkter mycket högre än de konkurrenter som finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s