På väg


20131027-151049.jpgIbland fastnar man i ett problem som det kan vara svårt att ta sig ur. Det finns ett talesätt från buddismen som säger att ser man ett problem komma undvik det. Fastnar du väl i det, försök att lösa det. Går det inte att lösa släpp det och gå vidare. Alla dessa tre instruktioner är enkla i teorin, men betydligt svårare i praktiken.

De flesta av oss lever i system där man är beroende av andra. Att undvika problem kan innebära påverkan åt andra och där är det första området inringat. Det är ibland enklare att ta på sig problem än att undvika dem.

Nästa nivå handla om att lösa problem. Alla lösningar handlar samtidigt om att göra förändringar. Dessa förändringar kan påverka dina nära och kära negativt, därför kan det vara enklare att inte lösa det alls.

Den tredje delen om att släppa och gå vidare, håller kvar balansen i systemet men kan samtidigt innebära att du förlorar mycket. Oavsett vad du väljer är ofta rädsla för förändring och skadande av tredje part mer styrande. Handlade besluten enbart om mig vore det med andra ord enkelt. Nu är det ofta mer komplext än så.

Problemet med råd från omgivningen är att de är starkt förenklade, starkt idealiserande och mytisk sägenomspunna. Livet är väldigt komplext, vi gör ständigt val och har levt i flock sedan vi kom upp ur vattnet. Vi har alltid omgett oss med råd förr var det mer religioner som påtvingade oss hur vi skulle agera. Idag kommer det från andra håll. Oavsett vad vi ställs inför är livet oerhört komplext och besvärligt. Att då ta en annan väg är lätt i tanken, men svårt In Real Life.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s