tillväxt


2013-10-27 11.39.25-2Det vanligaste utvecklingshindret för bolag idag är tillgång till likvida medel. Bolagen är för det mesta välskötta, säljer bra men det kan finnas utmaningar som exempelvis för få produkter eller tjänster, underprissatta produkter eller tjänster, svårt att hitta rätt kompetens etc. Inte omöjligt att åtgärda men vill man skapa en större tillväxt är det inte säkert att det räcker. Ofta måste likvida medel tillsättas för att få en ”hävstångseffekt” i utvecklingen av bolagen.

När frågan om tillskott av likviditet tas upp stöter den ofta på motstånd. Dels kan det handla om rädslan av att skuldsätta sig, dels att tappa kontrollen över bolaget om man tar in nya partners. Båda dessa farhågor kan man ta fram argument, siffror och avtal för att få grepp om, men det svåra är att bryta igenom attityden till externt kapital. Sedan finns det en bild av att bolag ska startas med ”två tomma händer”, och sedan organiskt utvecklas.

Om man jämför ett företag med växter, så finns det växter som växer i öknar, men de flesta grödor i ett modernt jordbruk omges med mycket tillsatser och växtförädling. En del menar att det kanske har blivit för mycket av det och så kan det vara, men alla är överens om att man måste skjuta till olika gödningar för att få en ”hävstång” i ett modernt jordbruk.

Ska vi kunna konkurrera med andra länder gäller det inte enbart att kunna starta fler bolag. Vi måste också börja få de bolag som vi har att växa. Vi vet att ingenting växer av sig själv och jag tycker det är dags att avliva myter som är knutet till denna tes, och börja se hur andra system har utvecklats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s