Det blir aldrig som man har tänkt sig


2013-11-03 09.37.42-2Det är sällan som det blir som man har tänkt sig. Däremot gillar vi höra att någon säger ”det blir alltid som du tänker”. Jag som människa gillar när jag får ha kontroll och kan styra mitt liv, men tyvärr funkar det inte riktigt så. Anledningen är att vi är ”slavar” under vår mer emotionella och primitiva delar av hjärnan. Den del som vi tänker med är väldigt underordnad dessa områden och det är inget som vi kan göra någonting åt. Den högst rankade Schackspelaren i världen just nu underbarnet Magnus Carlsson, född 1990, från Norge, beskriv som ”schackvärldens Mozart”. Han har en spelstil som handlar om att sakta, sakta ta kontroll över bordet. Själv tycker han illa om att spela mot datorer för att de blir för förutsägbara. Schack är för honom mer en konstart än ett matematiskt lösande av problem. Nu ska väl tilläggas att Magnus är oerhört vass på mattematik.

För att kunna nyttja och förstå sin potential som människa handlar mer om att följa sin intuition än att skapa planer som man slaviskt ska följa. När jag möter framgångsrika företagsledare blir det tydligt hur lite de har följt analytiska råd och mer lyssnat på sin intuition. Det har inneburit att det ibland har blivit fel, men i de flesta fall har de lyckats väl.

Rädslan för att göra fel är stor men rädslan för att lyckas är ofta större. Du övervinner inte din rädsla genom att skapa en massa mål och tankekartor som du ska följa, däremot kan du med hjälp av dessa ta ut en riktning som du vill gå efter. Rädslan har vi fått som ett skydd, som en besvärlig reskamrat, som ibland blir så besvärlig att vi blir rädda och slutar att tänka. När vi däremot kan vara i dialog med rädslan så kan vi lära oss mycket och framförallt börjar vi lyssna på vår intuition. Genom att börja lyssna på din intuition och förstå att det inte alltid kommer bli rätt så kan tanken inordna sig i detta.

Hur kan vi då påverka våra tankar? Jo genom att leda oss av våra mer emotionella sidor. T.ex. är det väl beprövat att omger jag mig av människor som tänker på ett visst sätt så kommer jag efter ett tag att tänka på samma sätt. Att bo ihop med deprimerade människor leder till att jag kommer tänka i mer destruktiva mönster, medan bor jag ihop med optimister kommer jag mer och mer anamma detta mönster. Men att tro att det blir som man har tänkt sig är mer en infantil tanke än en realitet, däremot säljer det bra eftersom denna tes har det individuella perspektivet i fokus. Om man däremot vill komma in i ett framgångsrikt ”flow” är det mer framgångsrikt att omge sig av sådana personer.

Ett svar till “Det blir aldrig som man har tänkt sig

  1. Ping: Att följa sin intuition, WOW-KÄNSLAN | We Style YouWe Style You

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s