affärsidé


2013-11-03 09.15.41-2

Att komma på en affärsidé är inte svårt, att renodla sin idé är svårare, att hålla fokus och börja tjäna pengar på den är både svårt, energikrävande och tålamodsprövande. Allt för vanligt är att man som entreprenör utgår från sina egna behov när man bygger sin affärsmodell så att kunden inte tjänar på att använda mina tjänster eller produkter. Behovet av att få tillfredsställa sitt eget ego är många gånger oändligt, men affärsidé är inget annat än en idé förrän man har börjat tjäna pengar på den.

Som jag nämnde är en lönsam affärsmodell både svårt, energikrävande och tålamodsprövande. Att få sin verksamhet att börja växa tar tid. Det handlar om ”trädgårdsodlingsperspektiv”. När du planterar ett frö, sticker det inte upp en stjälk dagen efter. Dessutom är det en del i denna process som du inte ser vilket ibland leder till att det inte kommer upp någonting alls. Förmycket vatten, för lite sol kan, fel jord etc. kan leda till att fröet inte utvecklas. På samma sätt är det med en affärsmodell att det finns delar i den som inte är ”synliga” men som kan undersökas. Genom exempelvis fråga kunden, göra marknadsstudier, testa produkten mot slutkunderna kan man förfina sin modell så att den matchar kundens behov.

När produkten lanseras kommer du inte tjäna pengar från dag ett. Nej det kommer ta tid innan utgifterna blir mindre än inkomsterna. Här är det vanligt att många entreprenörer är underfinansierade och likviditeten i bolaget är borta efter några månader. När jag träffar ett bolag som söker kapital är siffran de nämner för lite. Det vanliga är att när man börjar ta in ”uthålligheten” i kalkylen fördubblas siffran. Ett lagom perspektiv att ha med sig är cirka 7 år. Så kort tid tar det att få sin produkt att fungera fullt ut. Att lansera nya produkter under denna tid tar fokus från annat. Det innebär att i vissa skeden är det inte lämpligt att lansera något nytt för det kommer ta tid och kraft från den förra produkten. Därför är det viktigt att ha ett rensat ”trädgårdsland” utan en massa sidoskott eller ogräs.

Det sista och kanske allra viktigaste är passion. Ingen trädgårdsmästare blir mästare utan en stor passion och kärlek till sitt trädgårdsarbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s