Mobbning


2013-11-06 07.36.18-4Varje dag, i vårt land, idag, mobbas personer på sina arbetsplatser. Har de valt att sätta sig i denna situation, självklart inte, utan systemet har valt ut dessa. Jo jag påstår att system ibland väljer och vrakar bland deltagare. Visst finns det ett personligt ansvar, men det djävulska med mobbing är att när det väl sätter igång, så är personen så snärjd in i systemet att denne inte kan ta sig ur. Det är ju det som är själva idén med mobbing, att den mobbade inte ska kunna ta sig ur detta. Den dagen det sker upphör mobbingen… för ett tag, tills en ny rekryt har utsetts.

Kan vem som helst utsättas för detta?

Absolut. Det spelar ingen roll vilken ålder, utbildning eller position man har alla kan hamna i det. Däremot kan man på ett tidigt stadium uppmärksamma om man är på väg att fastna i det som sedan kan utvecklas till mobbing. (Mobbing startar inte dag ett på ett arbete, utan det tar tid att byggas upp). På ett tidigt stadium kan man påverka det. Mobbing uppstår i det som kan kallas informella system. Det är svårt att förstå och ”ta på detta område” eftersom systemet är informellt. Inom informella system är det normer som råder och ledare som styr. Inom informella system där mobbing är ett styrverktyg är det normer som dikterar och ledare exekuterar.

Tecken som man bör vara vaksam på

–          Allt nytt som du försöker föra in på din arbetsplats motarbetas. ”Det där har vi redan prövat”. Finns det mycket av detta byt jobb

–          Arbetsplatser som poängterar att vi har ”hög i tak”.

–          Arbetsplatser som pratar mycket om värdegrunder.

–          Arbetsplatser där chefer är rädda för makt. Vagt chefskap

Mobbning byggs inte upp utifrån den intellektuella delen av hjärnan utan styrs mer från de primitiva beteende delarna. Därför biter inte ”logiskt resonemang” för att lösa en mobbing situation. Däremot använder en mobbare intellektuella förklaringar för att legalisera sitt uppträdande.

Det ligger i människans natur att kunna anpassa sig och så är det även med saker som är dåliga för oss. Ur ett arbetsgivarperspektiv kostar mobbingen flera miljarder varje år och leder ibland fram till förtidspensioneringar och i värsta fall självmord. Det borde inte vara ett samhällsproblem i dagens moderna Sverige, men det är det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s