Ett plus ett blir sällan två..


2013-11-11 07.41.26-2-1Den mest spridda management modellen i Sverige idag är LEAN. Den uppfanns av en amerikansk matematiker och fick sitt stora genomslag i den japanska biltillverkningsindustrin. Vi, i Sverige, var inte sena på att uppmärksamma detta och snart hade vår svenska bilindustri tagit hit den. Idag kan du finna denna modell inom de flesta områden. Ibland dyker den upp under ett annat antaget namn som exempelvis ”new public management”, som landsting och kommuner använder sig av.

Problemet med denna modell och även andra importerade modeller är att de inte tar hänsyn till den organisationskultur som de ska implementeras i. Tron på att ”nu har man hittat den ultimata styrmodellen” är otroligt stor, där allt tillslut handlar om tid som är lika med kronor och ören. Nu är det så med oss människor att vi är mycket, men vi är varken pengar eller tid. Vi är komplexa.

När LEAN modellen konstaterar att en medarbetare är ineffektiv 1 timme om dagen i snitt, betyder det att 1200 anställda blir fruktansvärt kostsamt. Det är ett resonemang som enbart tar hänsyn till den ”digitala världen”. Mattematik handlar om ettor och nollor, digitalt. Men filosofin bakom mattematiken handlar om tillämpning, analogt. Problemet med att mäta effektivitet i tid säger inget om arbetet blir utfört, rätt gjort etc. Om jag dessutom är kreativ och kan bli klar med mitt jobb på en timme, men har ingenting för detta…uppstår ”varför ska jag jobba livet ur mig?” mentaliteten.

Så tyvärr… det är sällan som ett plus ett blir två i praktiken, däremot önskan om att det skulle kunna vara så är enorm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s