Företagskulturer


2013-11-13 15.52.00-1Jag fick en artikel igår som handlade om hur vi i Sverige håller på att tappa bort vår företagskultur. Forskaren Päivi Rietsola menar att ”Sverige allt för okritiskt har anammat globala managementmodeller för organisationsstyrning”. Jag kan inte påstå att jag är förvånad och har sett detta ske under flera års tid. Vi har rört oss från en framgångsrik skandinavisk modell och ”anpassat oss” till det som vi tror är internationellt. Våra grannar i Finland och Danmark har däremot gått en annan väg och ökat medarbetarinflytande. Vi har varit starkt påverkade av det som kallas för ”Lean Production”. Hur det har blivit så är att det började i tillverkningsindustrin och sedan har det spritt sig till allt fler företag. Sist i raden har kommuner varit som har anammat ”New Public management”, vilket har lett till stora katastrofer inom vårdsektorn.

Det centrala i Päivis forskning är att styrmodellen måste vara anpassad till företagskulturen, är den inte det kommer det aldrig att fungera. Det går med andra ord inte ”importera” styrmodeller från andra länder och sedan tro att det ska fungera här. Trots att de är på engelska och vi kan engelska väldigt bra så går det inte att ta en internationell modell och sätta in i det svenska.

Kombinationen av svenska chefers svårigheter att fatta beslut och managementmodeller som inte fungerar, kan vem som helst förstå leder till stora bekymmer. Det är inte enbart drift och pengar som detta kostar utan framförallt människor. När allt handlar allt mer om kreativitet och innovation så ”dödar” felaktiga management modeller effektivt all form av liv och rörelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s