Värdegrunder


20131117-150200.jpgSom jag skrev för en månad sedan, värdegrundsfunderingar, så finns det idag inga vetenskapliga belägg för att det finns någon koppling mellan attityd och handling. Det som däremot har en koppling är handling och konsekvens. Denna koppling borde ligga till grund när en human verksamhet ska utformas.

Ofta när man utformar värdegrunder är det påverkan på attityder som är det centrala. Tron på att genom samtal kunna påverka attityder som i sin tur gör oss till goda människor är mer kommen ur en religiös övertygelse än en realistisk vardag. Det andra är att i en värdegrund där attityd och handling kopplas samman behöver ingen ta ansvar. Skulle det uppstå något fel, kan man alltid säga ”vi gjorde i allafall något..”.

I det senaste fallet har socialtjänsten använt detta för att påverka hedersrelaterat våld i familjer. Man har gått in och medlat mellan flickor och dess familjer. Efter återföreningen har det visat sig att flickorna blivit bortgifta och några har försvunnit helt. Man har nu dragit den slutsatsen att familjerna ljög.

Men är det så enkelt. Är inte denna kommunikation som mycket annan kommunikation, kosmetik. Snyggt på ytan där både utförare och mottagare kan vara nöjda, men under ligger invanda mönster, attityder och tankesätt kvar.

Jag skrev senast om ett annat område där det inte heller fungerar med värdegrundsarbete och det var Riksinternatet Lundsberg. Man hade där påbörjat ett värdegrundsarbete men skolan hade inte ens hunnit börja förrän den gamla ”nollningen” var i full gång och allt var som vanligt. Vi fick lära oss vad en ”u-båt” var för något. (Som i vuxen världen kallas för ”skendränkning”).

Men varför lägger vi ned så mycket tid och pengar på detta område. Det är inget annat land i världen som gör detta. Jo för att det går att ”sälja in”, det är enkelt att skapa en idyllisk kommunikationsstruktur omkring det. Kommuner kan exempelvis peka på, när något fallerar, att ”vi jobbar ständigt med vår värdegrund..”, samma sak kan man få höra från privata vårdaktörer ”vi ska nu se över vår värdegrund och verkligen se till att detta ….”.

Som jag skrev i början så behöver ingen ta ansvar, vilket på kortsikt är billigt. Man kan gång på gång hänvisa till ett pågående arbete och därmed dör diskussionen. På längre sikt blir det oerhört kostsamt, samt att förtroendet urholkas.

Människan är från början ett djur och i mångt och mycket är vi fortfarande det. När handlingen får en konsekvens fattar vår primitiva del av hjärnan detta och vi ändrar då vårt beteende. Busenkelt, men den intellektuella delen av hjärnan vill modernisera detta. Värdegrundsarbete dyker upp inom bolagsbildning och livskunskap inrättas inom skolan. Det är intressanta områden att diskutera och att utveckla, men de kan aldrig ersätta det centrala att påverka våra handlingar. Där är det konsekvenser som får mig att ändra mitt beteende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s