Försäljningsidentifikation


20131123-175527.jpgJag fick ett samtal häromdagen från en annan kontinent och kom då att diskutera det svåra med att hitta ”marknaden”. Många gånger när jag läser om försäljning får jag för mig att det är lika enkelt som att fiska i en laxfarm. Det är bara att slänga ned betet och håva in fisken.

Vardagsförsäljning påminner mer om fiska i havet. Det finns stim i havet, men innehållet är mycket vatten och betydligt mindre fisk. Det gäller att hitta stimmet. Det finns otroligt många som kan vara intressanta köpare, men det är få som köper. Det mesta är luft, inger förhoppningar men som sagt kan det vara mycket svårt att hitta målgruppen och att få napp.

Målgruppen kan man definiera i en affärsplan, men sedan gäller det att sälja in produkten till dem. Personen som jag pratade med hade identifierat målgruppen, men hur han skulle sälja in till dem hade inte fungerat.

När en del produkter säljs måste det finnas starka identifikations band mellan säljare och kund. Målgruppen måste med andra ord kunna identifiera sig mot den som är säljare. Här hade personen i telefonen gått bet i och med att han inte kunde målgruppens språk och många av köparna var dåliga på engelska. På grund av produktens komplexitet och köpgruppens behov av trygghet så rådde jag honom att söka en säljare, som hade gemensamma beröringspunkter med målgruppen.

Många gånger tar man inte upp detta med etnisk mångfald, ålder, kön etc. men det kan vara oerhört svårt att sälja på grund av att jag som köpare vill köpa ”rätt” produkt, och många gånger behöver jag kunna identifiera mig mot den som säljer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s