Nolltillväxt


2013-11-30 07.26.09-2Nu kommer rapporter om att svensk ekonomi har stannat av. Är det överraskande, nej tyvärr. Q4 2012 var ett mycket dåligt kvartal för exportindustrin, så någon nyhet kan man inte påstå att det är. Däremot finns det en väldig arrogans i hur andra länder problem beskrivs. Kommentarer som ”andra länder har problem, och det har de själva satt sig i”. ”Vi har ordning på finanserna” dyker ofta upp. Men vi är extremt exportberoende och när ordrar från Tyskland går ned försvinner även våra marginaler. Sedan har vi sedan 1970 talet löst våra kriser via devalvering a la Sydeuropeisk modell.

Det finns också en förväntan hos många att kristider med låga räntor ska stanna för evigt. I vårt omvända ekonomiska samhälle är detta gynnsamt, medan tillväxt och högre räntor blir negativt. Men detta tänkande är extremt kortsiktigt och individualistiskt. Kriser som blir norm är ett sätt att nedmontera samhällen. Om man exempelvis betraktar den arbetslöshet på cirka 8% som idag är en del av vår vardag så har vi börjat vänja oss vid den. Ordentligt krisartat kanske vi skulle tycka att det blir när arbetslösheten närmar sig 15 %. Jag som började arbeta på 1980 talet minns när vi hade 0 % arbetslöshet. När arbetsförmedlingen hade kampanjer och formligen kastade jobb efter människor. Då var en arbetslöshet på 5 % absurt, nu är det en dröm. Med andra ord det som till en början kan vara extremt, vänjer vi oss människor vid och så småningom blir det vår vardag.

Men vad spelar det för roll för mig som företagare?

Jo när samhället går in i ett kortsiktigt perspektiv tänkande så påverkas alla system i det. Kortsiktighet blir något ”fint” och att mer ha en långsiktig planering anses vara fördummande. Det finns idag innovation och kreativitet i stora mängder, men däremot förvånas jag över den kortsiktighet som också finns med. Man brukar säga att ägarna till ett bolag bör ha ett perspektiv på 8-10 år, styrelsen 3-5 år och VD;n de närmaste åren. När jag har träffat bolag under årens lopp kan jag nog räkna denna typ av bolag på ena handens fingrar. De bolag som har långsiktigheten är bolag som är lågt belånade, är sin egen bank och fattar sina egna beslut. De sista och mest påtagliga är att de sällan stressas över marknaders uppgångar eller nedgångar. Det vet att kriser kommer, att uppgångar kommer och det gäller att kunna hantera båda dessa fenomen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s