Vinterårstid


2013-12-01 08.18.15-2Vintern är påväg med allt vad det innebär. Mera mörker, mer kläder, dubbdäck etc. Vi bor i ett land med fyra års tider som påverkar oss på olika sätt och just nu är det vinter. Varje årstid har sin puls och ställer olika krav på oss.

Inom företagsvärlden finns det också olika klimat och års tider, men bolagen drivs efter en årstid, ”Q-tiden”. Q-tider finns i två varianter, rött och svart och är alltid ett kvartal långt. Det sistnämnd, ett kvartal långt, är ofta det perspektiv som råder. Problemet med denna kortsiktighet är att kreativiteten drunknar i månad- och kvartalsrapportering vilket ökar risken för passivitet och en rädsla för att våga satsa. När de röda siffrorna dyker upp, konstateras att ”jahaja nu är det nedgång, inte så mycket att göra åt”. Tillväxt frodas i miljöer där det finns fler årstider, långsiktighet finns inte, men å andra sidan är det inte passivitet som styr utan viljan att expandera.

Just nu är vintern påväg in över Sverige och vi kanske skulle låta det klimatet även råda inom företagandet. Är du ett företag med ett vinterklimat som normal tillstånd, då ska du ha en bra tillväxt just nu. Är det sommaren som är den starkaste tillväxten är det förberedelser inför den som just nu råder. Spelar klimatet ingen roll kanske du ska ta hjälp utifrån för att hitta företagets inre ”biologisk” klocka så att mörkret inte äter upp innovationer och kreativitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s