Säljdialog


2013-11-02 10.43.18Grunden för att kunna sälja en produkt eller tjänst är att skapa dialog mellan dig och din kund. Dialog byggs upp i olika steg och tar du bort ett av dessa försvinner möjligheten till dialog och affären uteblir.

Nu i juletider möter man många ”pop-ups-säljställen” och det finns många olika produkter att köpa där. Problemet för många av dessa är att de inte letar efter kundens fokus, utan försöker ta fokus från kunden. Det leder i 90 % av fallen till att man kommer möta en irriterad och stressad kund, som kommer se dig och din produkt som orsaken till detta.

Ett annat centralt område är att man agerar artigt, ser ”hel och ren” ut, rätt klädd, låter trevlig etc. Med andra ord inte skrämmer bort kunden, självklart kan man tycka men tyvärr är det inte så. När jag ska ut och träffa olika företag inom olika branscher måste jag följa den ”kodexen” som finns för varje bransch. Det innebär att kostym är självklart inom vissa områden, medan kavaj och jeans är självklart inom andra. Gör jag fel i detta steg kommer jag att skrämma bort kunden, och det blir ingen affär. Mina kläder är en del av min ”uniform” som ger signaler till min omgivning.

Slutligen är det viktigt att ”knyta-ihop-säcken”. Skriva avtal i samband med att förslaget läggs fram. Min erfarenhet är att de kontrakt som inte då skrivs sällan blir av. Ska det bli ytterligare ett möte måste syftet med detta vara att komma fram till kontraktet. Det innebär att man måste förbereda sig för att detta är det enda mötet och ”kontraktet ska vara klart när jag går därifrån”. Därför är det bra att jag innan mötet med en ny kund bestämmer mig för vad jag vill med detta möte.

Återkoppling är viktigt oavsett om det blev affär eller ej. Blev det ingen affär är finns det absolut ingen anledning till att sluta ha kontakt. Det finns många olika anledningar kring att en kund säger nej som inte har med dig att göra. De kunder som det blir affär behöver så snabbt som möjligt bli säker på att du kan leverera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s