Vinst till varje pris


2013-12-08 16.50.01I varje bolag som jag jobbar med lär jag mig alltid någonting nytt. Varje bolag har sedan en marknad som har sina egna villkor. Bolag kan lära sig av varandra över hur de agerar på sina marknader, men att förenkla och prata om två eller fyra typer av marknader skulle man inte drömma om.

Det sker däremot när det gäller människor. Att dela in 7 miljarder människor i fyra, sex eller åtta grupper är oerhört vanligt idag. Detta skulle man inte ens försöka ge sig på när det gäller bolag, men som sagt de som arbetar där. Hur kommer det sig att vi har hamnat i detta etiketterande av människor? Det enkla svaret är att människan är en komplex varelse, och att vi inte har tid att ta oss an detta, utan istället sätter en ”etikett” på personer.

Det svåra och mer smärtsamma svaret är att individer blir allt oviktigare, eller rättare sagt individers individualism blir allt oviktigare. Samtidigt finns det en paradox i det hela och det är att det växer fram en sektor av företag där individualismen är otrolig central. Innovativa bolag. Dessa bolag agerar på en väldigt turbulent och snabbväxande marknad och dess överlevnad bygger på att ständigt vara först med nya innovationer.

Däremot är det mycket prat om HR sidan betydelse idag, men det är mer ett spel för galleriet. Det centrala är att nå vinst varje kvartal, och då är det väldigt viktigt att marknaden är väl genomlyst och analyserad så att rätt strategi kan tas fram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s