Advent


2013-12-08 08.24.35-3Advent kommer från latin och betyder herrens ankomst. Det är den första månaden på kyrkoåret, men eftersom vi är det mest sekulariserade landet i världen så är det väl knappast någon som bryr sig.

Men det finns kanske något som vi kan lära oss. December består allt mer av ettor och nollor samt några siffror till, med andra ord väldigt digitalt.  För att bygga en dialog behövs det en kombination av digital och analog kommunikation. Tyvärr är det väl så att vi ser allt mindre av den analoga kommunikationen under denna tid. Julkorten ska ersättas av mail, presenter till anställda ersätts med att man ger pengar till olika organisationer etc. Problemet med en övervägande digital kommunikation är att den blir abstrakt för gemene man och utan känsla. Det leder till att alla budskap omkring oss får allt mindre värde, och att viljan av att ge minskar och det dåliga samvetet fylls med ”fysiska julklappar”. Man räknar med att vi i snitt lägger ned 6 000 SEK per person runt denna högtid.

Jag tror inte att det är mer saker som vi behöver i första hand. Jag tror att det är mer sådant som är ”gratis” som vi behöver. Det viktigaste är kanske att vi kan börja sätta värde på sådant som vi ta för självklart.

2 svar till “Advent

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s