Öka försäljningen


2013-12-14 09.31.59-3Tredje advent och snart stundar julen. På många arbetsplatser ska allt hinnas med innan ledigheten tar vid. I år stängs allt av den 20 december, vilket innebär att december är årets kortaste månad. Förra året föll detta samman med att tillväxten i Europa var låg och det ledde fram till ett mycket dåligt Q4 för tillverkningsindustrin. Detta år blir med all sannolikhet likartat, men håller förklaringsmodellen ett år till. Vi vet ju att december är en kort månad, vi vet att tillväxten är låg, vi vet att framtiden i omvärlden är mer dyster än vad den var för tio år sedan, så vad är då problemet?

Problemet är att många företag behåller samma strategi år ut och år in, trots att förutsättningarna förändras. En strategi fungerar så länge som förutsättningarna är intakta, men när dessa förändras måste även strategin göras om.  Uppmaningen till många företag är nu att det är dags att se över fler områden än finanssidan. De går inte att spara sig ur kriser, utan man måste aktivt jobba sig ur den. Lär av andra och se vad man kan göra. Jag läste om en försäljningschef som i början av 1990 talet förbjöd sina medarbetare att läsa tidningen, på grund av att det var mer fokus på krisprat än konstruktiva försäljningsstrategier. Det ledde till att de till skillnad mot många andra i deras bransch klarade den krisen och tog marknadsandelar från konkurrenter.

Våga med andra ord göra det ovanliga. Inse faktum att december är årets kortaste månad. Det innebär att man måste sälja lika mycket på tre veckor som vi annars gör på en månad.  Bli mer krävande mot era trogna kunder. De får antagligen stora fördelar när det går bra för er. Affärsrelationer ska inte gynna en part. Slutligen fortsätt att bryta mönster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s