Digitala fundringar


2013-12-15 20.22.57-3Vårt beroende till internet ökar allt mer och utvecklas enormt fort. När 5G utvecklas är telefonerandet nedprioriterat i de kravfunktioner som detta nät ska klara. Driftsäkerhet står däremot högt upp på agendan. Det som en gång i tiden var nätets huvuduppgift har blivit satt åt sidan för andra mer centrala områden. För involverade är detta en nödvändighet, men för gemene man blir detta mycket svårt att förstå. Det centrala blir allt mer att transportera ”ettor och nollor” säkert.

När den digitala delen i kommunikationen allt mer tar över och vill råda allt alena uppstår det problem. I en dialog finns det ett samspel mellan digital och analog kommunikation men det som allt mer blir tydligt är att den analoga delen skjuts åt sidan.

I dialogdelen är det enbart det precisa innehållet som räknas. Ord, orsak-verkan, ungefär som stommen i ett hus. I analogdelen är det upplevelse, smak, röst, helhet, ungefär som inredningen i huset. Ett handskrivet julkort innehåller fler analoga delar än ett skickat e-mail. Det förstnämnda känns mer personligt medan det andra blir mer anonymt. Det blir med andra ord allt svårare för den sistnämnde att nå fram till en mottagare.

Behov av att ringa och prata i telefon kommer med all säkerhet finnas kvar, men troligen kommer vi telefonera på andra sätt än via en telefon. Julkorten kommer nog finnas kvar, för de är svåra att ersätta, däremot kommer e-mail-kort att dö ut fullständigt. På grund av att kortet är en digitalkopia av en analog form. ”E-mail-julkorts-tillverkare” måste med andra ord göra som 5G nät-konstruktörerna ta fram det centrala och det är inte att skicka en julhälsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s