Creative Destruction


2013-12-22 13.07.16Ur tomhet föds kreativitet, när alla idéer är prövade och uttömda då föds kreativiteten. Den Österrikiske Nationalekonomen Joseph Schumpter (1883-1950) tog fram idéer i detta område. Han ansåg, att det var entreprenören som låg bakom den industriella revolutionen. Hans definition av entreprenören var, en person som tar fram nya produkter. Innovatören var en person som utvecklar redan existerande produkter. Han instiftade ett begrepp som han kallade för ”Creative destruction”. Denna tankegång innebär att stora, radikala innovationer medför ”förstörelse” av existerande strukturer. Detta för att nya utvecklingsmöjligheter ska kunna få utrymme. För en regissör är detta en vardag, ”kill your darlings”, vilket innebär att ”döda” favorit scener för att de inte fungerar i helheten.

Ett annat exempel på detta begrepp är Videoband och DVD skivor. Från mitten av 1970-talet, när videobandspelaren började bli var mans egendom, till 2000 talet, pågick det en kamp mellan olika Videobandstillverkare. Sonys Betamax som ansågs vara bäst, men dyrast, förlorade mot VHS. I början av 2000 talet lanserades DVD, och på ett par år dör videobandsmarknaden. Nästan all kunskap om tillverkningen av videoband var helt plötsligt oanvändbara. Det innebar även att allt inom film och ljud började digitaliseras. Det har nu idag lett fram till att all film som inte ännu är digitaliserad kommer att bli obrukbar inom 5-10 år. På grund av att det inte kommer finnas kompetens eller teknik kvar för att digitalisera dessa produkter. Med andra ord så är hela det ”analoga området” utraderat för att ge plats för den digitala tekniken.

Den vardag som möter företag handlar ofta om att bygga upp och välja bort. Det är sistnämnda är enkelt så länge det gäller produkter/tjänster som man inte trivs med eller tycker om. Men hur ofta är det så? För att ett företag ska kunna få någon trovärdighet måste de kunna tro på sina produkter eller tjänster. Det svåra blir då att ta bort produkter/tjänster som man gillar. ”kill your darlings”. Hur ska jag veta vad jag ska ta bort? Ofta kan företag inte välja utan det ”uppfinns” nya produkter alldeles för ofta.

Nu inför stundande julfrid och kanske julvila, ta det med er. Att tänka förändringar är aldrig svårt, men att genomföra det är någonting helt annat. Så småningom nödvändigt, kanske inte idag eller imorgon, men lev med tanken.

2 svar till “Creative Destruction

  1. Ping: Agilitet | DIMRO INKUBE KB

  2. Ping: Varför misslyckas smarta företagsledare. | DIMRO INKUBE KB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s