sälj, sälj…


2014-01-05 12.54.18-3Det som jag fascineras av är att USA är världens bästa säljnation alla kategorier, men i takt med kriser och annat elände som har varit de senaste åren är det också det enda som är kvar. Service och logistik kedjor, som kostar pengar har dragits ned till ett minimum.  Att jobba i detta skapar extrema anställningsavtal som slår tillbaka på servicen mot kunder. I ett kort perspektiv är det kostnadseffektivt att fokusera på enbart det som ger pengar in, men i ett längre perspektiv är detta oerhört kostsamt.

Företag måste alltid jobba med två parallella spår samtidigt, ett kortsiktigt och ett långsiktigt. Ibland uppstår konflikter mellan dessa så att prioriteringar måste göras och nästan alltid prioriterar fel saker i företag. Ett vanligt exempel är att man satsar mycket på att öka försäljningen i nedgångar samtidigt som man lägger ned marknadssidan. Det visar sig att de som gör tvärt om klara lågkonjunkturer mycket bättre. Ett annat vanligt exempel är att ta in nya kunder under lågkonjunktur. En ny kund är alltid en dyr kund, det kostar att bygga lojalitet hos kunder och dessa kostnader måste tas med i beräkningen. Men man gör inte detta utan ser antalet nya kunder. Det är bättre att jobba med befintliga kunder under lågkonjunkturer och ta in nya kunder när svårigheterna vänder.

Slutligen är det oerhört vanligt att när företaget går bra ”hinner man inte med” försäljningen. Vanligt är att man enbart administrerar ordrar, men det behöver man inte vara säljare för att göra. I högkonjunkturer ska den stora satsningen på försäljning ligga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s