Ibland klickar maskineriet


20140108-041155.jpgJag är just nu på CES mässan i Las Vegas och den är den största inom sitt område. Det är svårt att påstå något annat utan det är mycket av allt. Hade under dagen ett samtal med en äldre herre dom bott i USA i 50 år och han ansåg att försäljningen här fungerar allt sämre. Idag handlar allt om att ”kränga saker” till lägsta pris, allt annat är ointressant. Om det stämmer vet jag inte men denne immigrant har sett hur hans yrkesområde har utvecklats. Tråkigt kan man tycka men helt logiskt.

”Money in the pocket” är ett uttryck som betyder att  du inte har gjort någon affär förrän du har fått pengarna från kunden. Eftersom allt fler lever i ett provisions-baserat lönesystem så får de anställda ingen lön förrän ”money in the pocket” är uppfyllt. Kortsiktigt är detta lönsamt men på längre sikt påverkas varumärket negativt. Kunden känner sig inte unik och då ökar otroheten, med andra ord kommer kunden välja den produkt som ger lägsta pris, inte bästa pris. Företagen ser detta allt mer och struntar i att upprätthålla all form av service. Kontentan blir att företagen blir allt ”dyrare” att driva och produkterna allt svårare att sälja.

Att bygga varumärke för ett företag är inget självändamål utan tanken är att det ska ge företaget en ”hävstångseffekt” när det gäller bolagets vinst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s