REA


20140109-070301.jpg

Billig, billigare och så vidare. Att få igång våra belöningssystem tycks vara enkelt, men om strategin bakom är för kortsiktigt kan det bli väldigt svårt.

Produkter och tjänster kan delas in i olika värdesegment där premium segmentet är det mest exklusiva. Att veta vilket segment produkten ska vara kan vara knepigt, men att genomföra det är svårt. Värdesegmentering handlar mer om personers livsstil än om produkter. Om du exempelvis köper ett par väldigt exklusiva skor och skosnörena går av vilket värdesegment väljer du att köpa skosnören i. En person som lever i premium segmentet går tillbaka till sin sko butik och beställer och köper originalsnören medan en person som inte lever i detta segment tycker att vilket snöre som helst är ok. Det innebär att varumärken skapar eller söker grupper som de vill kopplas samman med.

Det är nu som vi kommer in i detta med olika perspektiv. En prissänkning kan exempel rikta produkten mot fel grupp. Nu reagerar ni läsare och tänker att det gäller de mest exklusiva grupperna, men så är det inte. Ett av våra större heminredningsföretag har ständig rea men har svårt att få vinst i bolaget. Det beror på att kunderna inte har något förtroende för varumärket och inte sprider detta bland bekanta och vänner. De är även fördyra i förhållande till de billigaste företagen. De har med andra ord hamnat i ”fel” segment så att kunder blir osäker på dem. Denna osäkerhet leder till ett lågt förtroende. Bianchi råkade ut för detta under 1970-80 talet och det tog många år och kostade stora pengar innan de var på den nivå som de är idag.

Ofta när jag träffar företag så vill de sätta sina produkter i premium segmentet och det kan fungera om man enbart ser det kortsiktigt. I ett mer långsiktigt tänkande handlar segment mer om livsstil och det är mycket mer än de produkter eller tjänster som du konsumerar.

Viljan av att aldrig vara nöjd ligger i vår arvsmassa och är inget vi kan bli av med. Däremot kan vi lära oss att bli tillfreds med det vi har, men det kräver träning. Ogenomtänkta prisstrategier kan lätt trigga våra ”missnöjda” områden av hjärnan och sker detta börjar vi att nedmontera varumärken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s