Innovation


2014-01-11 10.39.05För bolag som är verksamma i marknader med stark tillväxt är innovationer enda vägen för att överleva. Tyvärr är det allt för vanligt att när bolaget börjar växa blir vinstintressena mer dominerande vilket i sin tur leder till att bolaget tappar det man kan konkurrera med, innovation. Förnyelse är nyckeln till överlevnad på en snabbväxande och föränderlig marknad.

I en tid där all utveckling går snabbare är innovationer oerhört centralt. Google lanserar nu sina virituella glasögon, Samsung kommer med en böjd bildskärm, det går att köpa en Tablets för 200 SEK etc. men allt detta kostar

Bolag som är verksamma på mer stabila marknader vinner också på att främja innovationer. Kortsiktigt kan det kosta pengar men på sikt är det lönsamt. Lönsamheten kommer ur att

  • Bolaget får fram nya innovationer som går att använda i bolagets produktutveckling. Det i sin tur kan ge ”unika” produkter som går att prissätta på ett mycket fördelaktigt sätt för företaget.
  • Bolagets varumärke stärks vilket gör att attraktionskraften bland sökande ökar, och bolaget drar till sig arbetskraft med högre kompetens.
  • Medarbetare får djupare insikter om bolaget och dess utmaningar, möjlighet att påverka sin vardag och därmed ökar deras lojalitet.

Förr var det vanligt att innovationer fick frodas fritt inom vissa bolag, vilket skapade mycket smarta produkter men det var svårt att få lönsamhet. Jag tror att denna minnesbild i allt för hög grad får styra dagens utveckling av innovationer. Idag skulle fler bolag integrera denna del på samma sätt som finans, IT och kommunikation har blivit en del av företagets bas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s