Det lyser upp


2014-01-22 11.21.53Vi lever i ett land med olika klimat och anpassar oss efter detta. Nu är det inte enbart vi individer som påverkas av klimatändringar utan även andra områden påverkas av detta. Tågen får allt svårare att fungera vintertid, bussturer ställs in i stark kyla etc. Däremot drivs många företag utifrån ett klimatlöst tillstånd. Företag har även krav från konsumenter som påminner om klimatlöst ett tillstånd. Vi ska kunna åka buss, tåg, flyg etc på samma sätt under hela året. Även när jag kör bil är det samma sak. Oavsett vilket väglag som än råder så gäller hastigheten som står på skylten.

Nu är allt i påverkan av allt alltid, vilket innebär att årstider påverkar allt i ett samhälle. Människor, djur, företag, skolor, kommunikationsmedel etc. Man kan undra över den riskbedömning som exempelvis cyklister gör när de cyklar i snöstorm på en trafikerad bilväg enbart för att man har den rätten. Eller den riskbedömning som bilister gör som ligger med 10 meter mellanrum i 110 km/tim på vintrig väg enbart för att man har rätt till det. Klart att riskbedömningen inte görs utan man tänker utifrån ett ”klimatfritt” leverne.

I ett företag finns det också olika klimat, men man betraktar bolag mer digitalt. Där heter de olika årstiderna Q1, Q2, Q3 och Q4. Den enda skillnaden i dessa årstider är bokstaven och siffran i namnet. I och med att det inte finns någon skillnad mellan de olika årstiderna är ägarnas förväntningar det samma på de olika perioderna. Dessa förväntningar förs sedan över till marknaden där spekulationer av bolagens uppgångar och nedgångar skapar nya aktörer. Det innebär att ett bolag som går med vinst kan få en kursnedgång på börsen för att vinsten inte var tillräckligt stor, den var mindre än förväntad.

Att driva företag innebär att hänsyn måste tas till fler parametrar än de rent binära. Det finns ofta naturliga upp och nedgångar i varje marknad. Det finns även tillfälliga som kan bero på politiska åtgärder, saker som sker med våra exportländer, katastrofer etc. allt detta tillsammans skapar klimat. Där naturliga upp och nedgångarna ska ses som årstider och tillfälliga förändringar ska ses som väderinslag i dessa årstider. Det innebär att även fast det är sommar kan det komma rejäla oväder, som man behöver vara rustad inför. Eller på vintern kan sagolika högtryck etablera sig som ger en enorm skjuts in i nästa kvartal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s