Försäljning i pratlandet


2014-01-22 21.17.23-3Igår var det ett inslag i rapport om jordbruksdepartementet ”pengarullning” där miljoner skyfflas iväg på olika jippon, utan att ha påverkat omsättningen för denna rörelse i stort. Oppositionen var inte sen med att fördömma detta trots att detta inte var någon nyhet. För över ett år sedan blev Thomas Svaton, VD för svensk dagligvaruhandel, intervjuvad i DN och kallade fenomenet ”Pratlandet Sverige”. Fokuset hade varit på att bygga mervärden och varumärken, däremot hade mycket lite pengar gått till få fart på omsättningen i detta område.

Att sälja har blivit en ointressant ”gren” i Sverige. Vem man än pratar med så får man samma nedsättande syn på säljare, ”de är något nödvändigt ont som katten har släpat in”. Nu är det klart att det finns dåliga säljare eller ”rötägg” men det finns i alla branscher.  Men det stora problemet är när man börjar diskriminera en hel yrkeskår, myter får frodas fritt, så går det slutligen ut över företagen.

Utan sälj ingen verksamhet är en enkel regel. Det finns mycket ett företag kan klara sig utan t.o.m. kommunikations och PR byråer, men utan sälj går bolaget en snabb död tillmötes. Jag har vid många tillfällen träffat bolag som har investerat stora summor i PR och kommunikationsbyråer när försäljningen har gått i stå. Det hade spritt sig en tro på att det går att ”kommunicera ut varorna” utan att det tråkiga och hårda ”fotarbetet” behövde göras. Det är självklart nys men tron på enkla genvägar är ofta stor.

Det är klart att konsulter i olika former behövs i bolagen, men var sak har sin tid. Om ett bolag inte säljer då försvinner likviditeten snabbt i bolagen, medarbetare tappar mer och mer självförtroendet och slutligen är allt stilla. Tyvärr har jordbruksdepartementets satsning hamnat i denna fålla, där det har blivit mer centralt att bygga en kommunikation kring mat än att få fart på omsättningen. Å andra sidan vet jag inte om man ska vara överaskad vi lever i ”pratlandet Sverige”.

2 svar till “Försäljning i pratlandet

 1. Intressant frågeställning är Varför man inte ”tycker om” säljare. Det är ju även på vissa håll så även internt i företag?
  Spännande att höra dina och andras synpunkter varför det är så.

  • Tack Klas
   Det finns nog ett antal olika saker som det beror på och de jag nämner är bara en del.
   En orsak ligger just i ett av försäljningens grund uppdrag. Hitta nya kunder. Det innebär att man måste kunna gång på gång ringa, knacka dörr, ställa besvärliga frågor etc. detta ligger i yrkets bas vilket man även använder i sin arbetsvardag. Andra medarbetare kan uppfatta säljare som ”buffliga” som alltid ska få allt först. nästa sak tror jag handlar om lön. Säljarna tjänar ofast mest inom ett bolag och många yrkesgrupper tycker att de borde få vara med och dela på provisionen. Detta skapar ofta avundsjuka och man hamnar lätt i vi och dom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s